!!!FONTOS!!! - Korona vírus és sport

blog
Az Országos Sportegészségügyi Intézet szeptemberben kiadott állásfoglalása szerint covid19 pozitív sportolóknak tünetmentesség esetén a negatív teszt után még 2️⃣-4️⃣ hét, tünetek produkálása esetén 4️⃣-6️⃣ hét fizikai kímélet, a verseny és szabadidősport kerülése javasolt. Dr Toman József egy tv-s interjúban elmondta, hogy a sportorvos és a kardiológia szakma teljes egyetértésében kerültek meghatározásra ezek a számok.

Gyógytornászként nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet erre! Én, aki mindig a mozgásra buzdítalak Titeket, amióta létrehoztam az oldalt, most az ellenkezőjét kell, hogy mondjam! Legyünk inkább túl óvatosak a fertőzés után a mozgással!

Több külföldi tanulmány is leírja, hogy a kardiológiai szövődmények teljesen tünetmentesen zajló korona vírus fertőződés esetén is gyakoriak. Azoknál is, akiknek korábban semmilyen szívbetegsége nem volt. Igaz ez a gyermekekre is!

Akinek tünetei vannak, egyértelmű, hogy pihen. Viszont amint kicsit jobban érzi magát, egyre aktívabb lesz. Aki pedig tünetmentes pozitív (pláne gyermekek esetén) annak nehéz megmagyarázni az egyértelmű karantén szabályokon túl, hogy legyen óvatos a fizikai aktivitással, sporttal.
Ha átesett gyermekünk a korona víruson, akkor a sportba való visszatéréssel várjunk! Még, akkor is, ha a karantén alól pezsgőt bontva végre szabadulunk és annyira nagyon hiányzott a karate vagy a lovaglás, mint most hiányzik az én gyerekeimnek! ❌🏇❌🏃‍♂️❌

Az ajánlás szerint a sportba való visszatérés előtt, a negatív teszt/a karantén lejárta után 3-4 héttel kardiológiai vizsgálat javasolt sportolók számára❗

Ha hasznosnak találtad, oszd meg, hogy minél többekhez eljusson ez a fontos információ!