Otthoni gerinc vizsgálat - Mit nézz a gyermeked gerincén?

blog

Gerincferdülés esetén is nagyon fontos a korai felismerés, ezért a veszélyeztetett korosztályú gyerekek (10-13 éves) rendszeres szűrővizsgálata szükséges. Néhány egyszerű dolgot a szülők is megfigyelhetnek otthon. Nyáron fokozottan ügyeljünk a rendszeres, havonkénti ellenőrzésre, mert a növekedés sokszor a nyári hónapok alatt a legintenzívebb, így a romlás ezekben a hónapokban a legfenyegetőbb.

Az alábbiakat otthon, a szülő is megfigyelheti gyermekén.

1. A gyermek mezítláb, egyenes talajon álljon, kis terpeszben, póló nélkül, háttal a szülőnek, két karja a teste mellett lazán.

Ebben a helyzetben figyeljük meg a vállak, a lapockák, a medence, a karok és a test közötti rés és a bordák helyzetét.

  • Vállak: egy vonalban vannak-e?
  • Lapockák: egy magasságban vannak-e? egyforma távolságban vannak-e a gerinctől?
  • Medence: a medence a vállak alatt helyezkedik-e el vagy valamelyik oldalra elcsúszott? Vízszintesen van-e vagy egyik oldala feljebb helyezkedik el? Látunk-e aszimmetrikus bőrredőt a deréktájékon?
  • Kar és a test közötti rés: Szimmetrikus-e a két oldalon?
  • Bordák: Szimmetrikusak-e a két oldalon? 

2. Ugyanebből a kiinduló helyzetből megkérjük, hogy lassan hajoljon előre.

Ebben az előre hajlásban a bordák helyzetét és a derekát nézzük.

  • Látunk-e  a két oldal között aszimmetriát? Van-e púp valamelyik oldalon?

Ha bármi asszimetriát észleltek, keressetek fel gyermek ortopédiai rendelést és lehetőség szerint Schroth módszerrel dolgozó gyógytornászt!


Egészség tippek az iskolakezdésre

blog

Holnap elkezdődik az iskola és ezzel együtt a sok-sok óra ülés is. A koronavírus járvány miatt talán mindenki kicsit jobban félti csemetéjét most, mint eddig. Tudtad, hogy a rendszeres testmozgás az immunrendszert is erősíti? Gyógytornászként és...

És Te hol hordod a füledet?

blog

A homeoffice és homeschool nem tett jót a fülek helyzetének (sem). Azt hiszed viccelek? Kérj meg valakit, hogy fotózzon le oldalról. A te füled hol van? Ha a helyén szeretnéd tudni, a vállad felett kellene lennie. A medence, térd, boka is ebbe a...