Vakcina kisokos - avagy kortárs oltás. 3. rész

blog
Elérkeztünk virológus férjem Vakcina kisokosának harmadik, befejező részéhez, ahol a gyakran ismételt kérdésekre válaszol.
Aki szeretné elolvasni az első két részt, itt megteheti: első rész, második rész
Ha kérdésetek van, írjatok nyugodtan, igyekszik rá válaszolni.
Vigyázzatok magatokra!

VAKCINA KISOKOS
avagy kortárs oltás

3. rész - gyakran ismételt kérdések

Miért lett ilyen későn vakcina?

Nem lett későn. Ahhoz képest, hogy egy új kórokozóról van szó, viszonylag hamar elkészült, kiemelve azt, hogy ezelőtt egyetlen koronavírus ellen sem sikerült vakcinát gyártani (a korábban említett tradicionális vakcinák hatástalansága miatt).

Akkor hogyhogy ilyen gyorsan lett?

Erről valójában már volt szó, de röviden ismétlem. Egy (főleg tradicionális) vakcina kifejlesztése az első igénytől a forgalomba hozható formáig kb. 10-12 év normálisan. Esetünkben ez az idő lerövidült, ha jól számolom kb. 10 hónapra. Ennek számos oka van. Többek közt: az újgenerációs vakcinák előállítása rövidebb időt igényel, a hatóságok és államszervezetek mérhetetlen pénzt és más erőforrást toltak bele a jelentkező és sürgető igény miatt, a folyamatokat optimalizálták és a lehető legrövidebbre szűkítették, valamint ne felejtsük el, hogy szerencsénk is volt.

Számos vírus okozta komoly betegség van, ami ellen nincs vakcina (pl.: AIDS, afrikai sertéspestis), akkor most ez ellen hogyhogy lett? Nem furcsa egy kicsit?

A vírusok, mint ahogy az általuk okozott betegségek is mérhetetlenül sokszínűek lehetnek (ez egy nagyon hosszú téma lenne), ezért vannak olyanok, amik ellen sikerült már hatásos védelmet kifejleszteni és van olyan, ami ellen még nem. A szkeptikusoknak a koronavírus elleni kifejleszthető vakcinával szemben is voltak kétségeik, részben az említett tradicionális vakcinák hatástalansága miatt, részben pedig az újgenerációs vakcinákkal szembeni tapasztalat hiánya miatt.

Belénk oltanak-e gondolatolvasó chipet, GPS nyomkövetőt, meddőséget okozó izéket, stb.?

Nem. Ezek tévhitek. Az összeesküvés elméletek gyártóinak és támogatóinak ezek kedvelt szlogenjei, tipikusan egyszerű, gyors és érthető (ám valótlan) válaszokat szeretnek adni bonyolult kérdésekre. Ezek rombolóak, károsak és nem mellesleg etikátlanok.

Ok. De megvan rá a lehetőség, hogy ilyen anyagokat juttassanak bele?

Igen meg. De az törvényellenes, és akik összeállítják nem tehetnek ilyet, mert börtönbe zárják őket, ráadásul nem is lenne értelme. Neked megvan a lehetőséged, hogy feltörd a szomszédod autóját? Igen meg. Megteszed? Nem (remélem). Megvan rá a lehetőség, hogy a tejbe ipari szinten ciánt tegyenek, hogy kiirtsák az emberiséget? Meg. Megteszik? Nem.

Állapotos nők megkaphatják az oltást?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Az oltóanyag dobozán valószínűleg mindenki azt fogja olvasni, hogy terhes anyáknak nem javasolják. Ennek elég egyszerű az oka, mivel nem vizsgálták az oltóanyagok hatását állapotos nőkön, ezért ezt KELL ráírják. Valójában a szakma álláspontja az, hogy nem látnak semmilyen előrelátható okot, negatív hatást, eshetőséget arra, ami miatt ellenjavallt lenne, ráadásul az igazolt, hogy az állapotos anyákra a SARS-nCoV-2 vírusfertőzés veszélyesebb, így feltehetően az a szerencsésebb, ha mégis beoltatják magukat. Természetesen távol álljon tőlem, hogy ebben tanácsot adjak, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Utószóként álljon itt néhány gondolat:

Az élettudományok ugyan szintén valamennyire egzakt tudományok, de fontos megjegyezni, hogy élő tudományok is. Változnak. Nem csak az ismereteink, hanem minden. Ezeknek a tudományoknak a képviselői/kutatói sem tudnak megmondani előre mindent (ez egyébként a szépsége is).
Ha egy fizikust megkérdezel, hogy egy x tömegű test y sebességgel (esetleg gyorsulással) elindul A pontból, akkor hol lesz z idő múlva, jó esetben meg tudja neked mondani. Előre. Elég pontosan. Még akkor is, ha út közben erők hatnak rá, mert minden állandó. Nem változik útközben a test tömege, nem alkalmazkodik a hatásokhoz, nem gondolja meg magát, és nem jön oda Pista bácsi megmondani, hogy de nem is ott lesz.
Ezért ha megkérdezünk egy orvost/virológust/epidemiológust/infektológust, hogy mi a véleménye a helyzetről, előfordulhat, hogy a válaszában nem minden jön be. De ez nem jelenti azt, hogy ez alapján a véleménye egyenértékű Mari néniével, aki a Riska tőgygyulladását is előre megjósolta, mert csálén állt a szarva.

Hardcore vakcina kedvelőknek javaslom ezt az oldalt:
Aki nem tudja eldönteni mi lehet félrevezetés azoknak pedig ezt:

Vidovszky Márton