Miért nem jó az úszás a gerincferdülés kezelésére?

blog

A gerincferdülés bonyolultabb dolog, mint elsőre gondolnánk, ezért a kezelése sem olyan egyszerű! 

Sajnos elterjedt az a tévhit, hogy az úszás egy kezelési lehetőség. Ez nem így van!

A ferdült gerincnél az izmok egyensúlya teljesen felborul. A görbület elhelyezkedésétől függően egyes izomok túlnyúlnak, gyengülnek. Az ellen oldaliak pedig megfeszített munkát végeznek. Kifáradnak, zsugorodnak.

Ha ebben a helyzetben szimmetrikusan erősítünk, akkor pont a meglévő aszimmetrikus helyzetre fogjuk ráerősíteni a gerinc körüli izomzatot. 

A Schroth módszert Katharina Schroth dolgozta ki Németországban 100 éve. Napjainkban ez a legkorszerűbb, nemzetközileg is elismert módszer a gerincferdülés kezelésére. A terapeuta segítségével a paciens korrigált testhelyzeteket tanul meg. A korrekciós légzésnek rendkívül fontos szerepe van a kezelés során. Ezekben a korrigált helyzetekben kell erősíteni az izmokat. Emellett manuális technikákkal is segítjük a letapadt, zsugorodott izmok felszabadítását.

Ha tehát gerincferdülés kezelésére bárki az úszást ajánlja, azt javaslom inkább keressetek fel egy Schroth módszerrel dolgozó gyógytornászt. A korai megfelelő kezelés kulcsfontosságú a további romlás megállítása érdekében!

Ha nincs gerincferdülésed, akkor az úszás szuper mozgásforma! Ha kell tudok is ajánlani szuper edzőt! ;-)

 


Egészség tippek az iskolakezdésre

blog

Holnap elkezdődik az iskola és ezzel együtt a sok-sok óra ülés is. A koronavírus járvány miatt talán mindenki kicsit jobban félti csemetéjét most, mint eddig. Tudtad, hogy a rendszeres testmozgás az immunrendszert is erősíti? Gyógytornászként és...

És Te hol hordod a füledet?

blog

A homeoffice és homeschool nem tett jót a fülek helyzetének (sem). Azt hiszed viccelek? Kérj meg valakit, hogy fotózzon le oldalról. A te füled hol van? Ha a helyén szeretnéd tudni, a vállad felett kellene lennie. A medence, térd, boka is ebbe a...