Gondolataim a gyermekkori elhízásról

blog

Nem tudok kibújni a gyógytornász bőrömből. Utcán, strandon, boltban, játszótéren, bármerre járok, azt veszem észre, hogy nézem az emberek tartását, járását, mozgáskoordinációját. Az idei nyáron is több felfedezést tettem. A sok előre helyezett fejről már írtam egy korábbi bejegyzésemben. Most az egyre több elhízott gyerekről szeretném megosztani a gondolataimat.

Egyrészt elszomorító és ijesztő, másrészt intő jel, hogy nekünk mozgással foglalkozó szakembereknek sokkal hatékonyabbnak kellene lennünk a helyes, aktív életmód propagálásában!

A fejlődő szervezetnek szüksége van napi rendszeres mozgásra, egészséges táplálkozásra, megfelelő (nem cukros!) folyadék bevitelre, elegendő alvásra! Na persze ez a felnőtteknek sem ártana. 😉

Maradjunk a gyerekeknél. Írok néhány tippet, ami szerintem alapvető, de a környezetemet látva talán mégsem az:

  • A reggeli fontos! Egyen reggel iskola/óvoda előtt valamit. Iskolásoknak csomagoljunk tízórait.
  • Az étkezéseknek legyen rendszere, két étkezés között ne egyen.
  • A napi folyadékbevitel ne cukros levekből álljon, igyon vizet. Igyon sokat. A gyerekek hajlamosak „elfelejteni”, hogy szomjasak.
  • Aludjon eleget! Elalvás előtt ne képernyőzzön! A napi eseményeket, elfogyasztott ételeket, italokat a szervezetnek legyen ideje feldolgozni, kipihenni.
  • Mozogjon rendszeresen, olyat amit szeret is!
  • Legyen levegőn minden nap!

Mint minden másban, ebben is nagyon fontos a példamutatás. Ha mi felnőttek odafigyelünk magunkra, sokkal könnyebben tudjuk átadni az egészséges életmód alapjait gyermekeinknek!

Ha kérdésed merülne fel, írj bátran! Mindenkinek válaszolok!